Десетки пловдивчани и гости изпълниха къщата-музей Златю Бояджиев“ в Пловдив по

...
Десетки пловдивчани и гости изпълниха къщата-музей Златю Бояджиев“ в Пловдив по
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Десетки пловдивчани и гости изпълниха къщата-музей „ Златю Бояджиев “ в Пловдив по случай честването на 120-та годишнина от рождението на огромния български художник. Сред гостите в емблематичната постройка бяха Кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев, Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002) и почетен ръководител на Фондация „ Златю Бояджиев “, доцент Елена Кантарева – Дечева - шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, Златин Бояджиев - внук на художника, брачният партньор на другата му внучка Цена Бояджиева, която към този момент не е сред нас - Мимо Димов, Димитър Пампулов-съставител и арх. Стефан Добрев- издател на най-новия албум с портрети, рисувани от Златю Бояджиев, доста пловдивски създатели, общественици, медии, студенти и възпитаници. Празникът, проведен от Община Пловдив, ОИ „ Старинен Пловдив “ и Фондация „ Златю Бояджиев “ стартира с осъществяване на  талантливото дуо Марияна Стоева - цигулка и Екатерина Стоева - виола, ученици на НУМТИ „ Добрин Петков “ Пловдив, които изсвириха „ Пасакалия “ от Хендел.
Прочетете още
„ Особено ми е прелестно да се съберем по днешния мотив. Малко са градовете - освен в България, а и в Европа, които имат надарени художници като Златю Бояджиев. Ние, пловдивчани, би трябвало да се гордеем с него, само че и с цялата школа на пловдивските художници. Те популяризираха града ни и България надалеч отвън рамките на Европа. Златю Бояджиев не спря да твори, макар компликациите, а изкуството му е постоянно! Този огромен създател заслужава да пазим паметта му, а до момента в който има памет за огромните персони, те ще са живи и ще са измежду нас ”,   сподели кметът Здравко Димитров на откриването и насочи признателност към Димитър Пампулов и арх. Стефан Добрев за новия двуезичен албум, събрал в 260 страници портрети, рисувани от Златю Бояджиев. Сред тях са портрети на родственици, велики българи, художници, актьори, писатели, портрети от Париж, персони от близо и надалеч, портрети от пет частни сбирки, както и автопортрети.

„ Три събития има сега във връзка 120-та годишнина от рождението на Златю Бояджиев - в Националната художествена изложба в София, в  родното му Брезово и в къщата-музей в Пловдив. Без подозрение, празникът тук се приближава най-вече до духа на това, което носи Златю Бояджиев, тъй като той е емблемата на изобразителното изкуство в града на художниците ", каза Почетният ръководител на фондация „ Златю Бояджиев ” Петър Стоянов  (президент на България, 1997-2002 г.) „ Позволете ми да благодаря на всички, които се ангажираха. Фондацията, чийто почетен ръководител съм, не би могла да свърши и половината от нещата без упоритостта, постоянството и търпението на Димитър Пампулов. Благодаря му! Пловдив е град на художниците! Добре познато, звучи като факсимиле, само че като всички клишета е правилно. За това потомство художници – Йоан Левиев, Димитър Киров, Христо Стефанов, без подозрение, Златю Бояджиев остана като бащата, патриарха на пловдивското изобразително изкуство “, каза още Петър Стоянов.

Министърът на културата Кръстю Кръстев, който беше подготвил слово, което да прочете, реши да не го прави, а да показа чистата си, човешка страст: „  Щастлив съм, че пребивавам в този град, че съм работил в този град. Пловдив има особеното право, привилегия и капацитет да се назовава българската столица на културата. Легенди се описват за хората на изкуството. Но няма по какъв начин да приказваме за Пловдив и изкуството и да не си спомним за Златю Бояджиев. Да не споменем особения дух на града, който ражда такива създатели. Поздравявам екипите на „ Старинен Пловдив “ и Община Пловдив, на Фондация „ Български архитектурен модернизъм “; благодаря на Златин Бояджиев, на НБ „ Иван Вазов “ и Дирекция „ Регионален държавен списък “ – Пловдив, както на всеки един от вас, съдействал за прелестната стратегия, включваща огромната галерия с непоказвани произведения. С всички тези прелестни прояви честваме обстоятелството, че България има привилегията да се назовава Родина на класика Златю Бояджиев – забелязан и оценен от България и от света! ”, сподели Министър Кръстев.  

От през днешния ден до януари 2024г. в къщата – музей е експонирана галерия, включваща произведения от фонда на ГХГ – Пловдив и ОИ „ Старинен Пловдив “, част от непрекъснатата експозиция, както и шест непоказвани произведения на Златю Бояджиев.

Експонирана е и документална галерия за живота и творчеството на художника и персонални движимости, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са готови от екип: Валя Ангелова – организатор на къща-музей „ Златю Бояджиев “ и Теодор Караколев от Фондация „ Български архитектурен модернизъм “ със съдействието на Златин Бояджиев.

Авторът на общо четири книги за Златю Бояджиев -  Димитър Пампулов разкри няколко любопитни истории за основаването на портретите, поместени в новия албум. Сред тях за Николай Гяуров, който идва в Пловдив за откриването на Партийния дом през 1969 година, за портретите на актьора Константин Кисимов и ролята на жена му Лиляна, на Хосе Санча – прочут испански художник, на Лили Иванова и други. Разказа и истории, свързани с гения на Златю Бояджиев като артист – тенор в младите си години и влечението му към музиката и изкуството като възпитаник в Търговската гимназия.

Честването продължи в следобедните часове с презентация „ Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев “ и прожекция на документалния филм " Художникът Златю Бояджиев " от 1961 година Сценаристи са Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора премия за документален филм на първия Фестивал на българския филм " Златна роза " във Варна през 1961 година и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР